Mikä ihmeen kadenssi?

Kadenssia mitataan juoksun lisäksi mm. pyöräilyssä ja musiikissa. Kuntopossussa puhutaan tällä kertaan juoksijan kadenssista eli askeltiheydestä. Juoksussa kadenssi ilmoittaa käytännössä kuinka monta askelta otat minuutissa. Uudet urheilukellot laskevat näppärästi kadenssin juoksun lomassa. Voit myös laskea kadenssin manuaalisesti: juokset 30 sekuntia, laske askeleet ja kerro askeleet kahdella.
Viime lenkin kadenssi ja muuta dataa.

Mitä kadenssi kertoo suorituksesta? Yleisesti ihanteena pidetään 90 askelta / minuutti. Itselläni viime lenkillä tuli 96 askelta / minuutti eli askelen pituutta voisi hieman pidentää ja askeltaa vähän rauhalllisemmin. Hyvin usein kadenssi on pienempi mikä tarkoittaa, että askelluksessa on tihentämisen varaa eli harpot. Voit myös mahdollisesti irrottaa jalan alustasta hitaasti, joka hidastaa menoa. Eliittijuoksioilla kadenssi saattaa olla suurempi, noin 100 askelta / minuutti. Kadenssi tietysti vaihtelee hieman matkan mukaan eli onko kyseessä palauttava lenkki vai cooperin juoksu.

Mikä neuvoksi jos haluat pyrkiä täydelliseen kadenssiin? Musiikki on vastaus. Laitahan Googleen hakusanoiksi "180 bpm songs", niin löydät sopivaa tahtimusiikkia. Sitten vain lenkillä musiikin tahtiin mars!

Sitten vielä yksi hyvä tarkennus! Monesti puhutaan 90 kadenssista ja välillä taas 180 kadenssista. 90 on tietysti yhden jalan askellus ja 180 kahden jalan askellus. Näiden kanssa ei kannata mennä sekaisin.

Tässä vielä lopuksi Elixirin vinkkivideo askelharjoituksesta, kannattaa katsoa!Kommentit