PT söi ravintosuosituksien mukaan ja lihoi

Luin aivan äsken Iltalehdestä uutisen personal trainer Tomi Kokosta joka on tehnyt omakohtaisen tutkimuksen ravintosuosituksista. Tutkimuksen lopputuloksena hän lihoi 6 kiloa. Tähän tulokseen varmasti pääsee kun on puolueellinen ja sitä kautta tahtoa! Puolueettomasta tutkimuksesta ei ole mielestäni kyse koska Tomi Kokon sivuilta käy hyvin mieli hänen ruokafilosofiansa. Samankaltaista ruokafilosofiaa julkisuudessa mainostaa lääkäri Antti Heikkilä. Toki Heikkilä tekee tällä ruokafilosofialla paljon rahaa ja ilmeisesti Kokon tarkoituksena on myös saada rahaa ja julkisuutta. Tästä näkökulmasta 6 kilon lihominen on toivottu tulos "tutkimuksesta". Mainittakoon, että Kokon tutkimuksessa on varsin pieni otanta (1 ihminen) kun oikeissa tieteellisissä tutkimuksissa otannan pitäisi olla tuhansia.

Kokko vaihtoi tutkimuksessaan rasvat hiilareihin eli viljatuotteisiin, perunaan ja muihin hiilarilähteisiin. Lisäki Kokko on aiemmin vältellyt maitotuotteita tai ainakin laajaa käyttöä. 30 päivässä Kokko koki vireystason laskeneen huomattavasti (fiilispohja), D-vitamiinitaso romahti 30% . Tämä D-vitamiinin romahtaminen ei kerro mitään. Kokolla on voinut olla ennestään "ylikorkea" taso ja nyt taso on palautunut normaaliksi. Kiloja saa varmasti hiilareilla lisää, mutta muistiko Kokko harrastaa kestävyysliikuntaa vai nousiko pelkkä rauta salilla? Esimerkiksi 10 km lenkki kuluttaa noin 1000 kaloria. Kuukaudessa näihin säännöllisiin juoksulenkkeihin pelkästään kuluu noin 10 000 kaloria. Siinä hiilarit ovat hyödyksi. Dokumenttia näkemättä epäilen Kokon syöneen kuukauden ajan hiilareita mahdollisimman paljon ja unohtaneen kestävyysliikunnan. Onko tämä tapahtunut tarkoituksella?

Dokumentissa myös paljastetaan kuntotestin tulokset jossa mitattiin maksimaallista hapenottoakykyä. Tässäkin testissä ihmismieli voi vaikuttaa tuloksiin, hyvällä asenteella tulee hyviä tuloksia.

Yritin Googlettaa Tomi Kokon maratonaikoja. En löytänyt nopeasti jos jollain on tiedossa Kokon juoksusuorituksia, niin kommentoikaa ehdottomasti. Ainoa minkä löysin oli suoritus Pullukka Run, mutta hän oli ilmeisesti Sami Hedbergin trainerinä juossu hänen kanssaan koko matkan.

Itse allekirjoitan monipuolisena liikunnanharrastajana ravintosuositukset enkä arvosta höttötutkimuksia.

Kommentit

 1. Lihaksia pumppaava PT on eriasia kuin tutkija ja sen huomaa!

  VastaaPoista
 2. Olen ihan samaa mieltä kanssasi. Ylipäätään ravitsemussuosituksista kannattaa poimia lähinnä lautasmalli ja suhteuttaa ruoan määrä omaan kulutukseen. Tarkoitushakuisesti voi toki omaa painoaan nostaa, mutta pääsäännöisesti suosituksia noudattavilla paino pysynee aisoissa.

  Toivottavasti ihmiset omaavat sen verran kriittistä arviointikykyä, että osaavat vetää rajan hömpän ja oikean tutkimuksen välille.

  VastaaPoista
 3. Kannattaa lukea myös personal traineristä joka on syönyt ravintosuosituksien mukaan: http://www.iltalehti.fi/terveys/2016030221206509_tr.shtml

  VastaaPoista

Lähetä kommentti