IBD iski ja keskeytti juoksuharjoittelun

Noin vuosi sitten minulla todettiin haavainen paksusuolen tulehdus, joka kuuluu ns. IBD-sairauksiin. Pääasiallisena vaivana on viikkokausia jatkuva kova ripuli ja siihen liittyvät mahakivut. Pahimmillaan voi helposti olla yli kymmenen vessakäyntiä päivässä. Luonnollisesti nestettä poistuu paljon ja ruokakaan ei maistu, joten paino laskee. Ylipäätään on heikko olo. Taudin taustalla ajatellaan olevan perinnöllisiä suolen limakalvon poikkeavuuksia, jotka johtavat liian voimakkaaseen torjuntareaktioon paksusuolen bakteeristoa vastaan. Monet pitävät ruokavaliota syyllisenä lähes kaikkiin ihmisten sairauksista ja ongelmista. Kuitenkin tämän hetken käsityksen mukaan ruokavaliolla ei juurikaan voida vaikuttaa oireisiin ja tämän väitteen myös minä allekirjoitan. Aaltoileva kulku on tyypillistä IBD-sairauksille, itselläni hankalia jaksoja on ollut vuoden sisään kolme kertaa. Muuten suolisto on toiminut tavanomaisesti.

IBD-sairaudesta huolimatta juoksu sujuu!

Haavainen paksusuolen tulehdus ei ole este liikunnalle ja jopa ammatikseen voi urheilla. Tämän ovat todistaneet mm. Raimo Helminen ja Teemu Ramstedt. Ei tietenkään voi sanoa, että kaikki pystyvät sairaudesta huolimatta urheilemaan mutta hyvin usein kyllä.

Vuoden sairastelun aikana olen haavaisesta paksusuolen tulehduksesta huolimatta pystynyt juoksemaan kaksi puolimaratonia, yhden maratonin ja tietysti harjoitella välissä. Tietysti harmittavinta oli, että viime vuoden toukokuussa sairaus iski juuri kun Tukholman maraton olisi ollut edessä. Tukholma jäi juoksematta.

Nyt huhtikuussa IBD:n aktiivivaihe käynnistyi eli tuli heikko olo ja vessakäynnin alkoivat. Calpro arvot nousivat yli 1000 µg/g. Muutaman päivän jaksoin odotella jos tilanne rauhottuisi, mutta lopulta oli turvauduttava kortisoniin ( Prednisolon ), päiväannokseksi 40 mg. Itselläni kuluu noin nelisen päivää kun kortisoni alkaa tehota ja sitten tekeekin mieli jo lenkkipoluille. Olen huomannut, että kortisoni nostaa sykkeitäni ainakin juostessa noin 15 yksikköä vai olisiko syynä kahden viikon tauko? Kun treenit pääsevät jatkumaan ja viikottain kortisoniannostuksesta putoaa 5 mg pois, niin sykkeet alkavat laskea. Testijuoksuna kymppi taittui juuri ja juuri alle 55 minuutin, ei siis mikään huono. Kuitenkin aika on kaukana siitä johon pääsin pari viikkoa sitten, silloin puhuttiin 50 minuutin ajasta.

Tässä on kuukausi vielä aikaa kun on Helsinki City Run eli ehdin luultavasti hyvään kuntoon. Kortisonin annosmäärä tuolloin on jo kohtuullinen ja uusi lääke Azamun toivottavasti vähentäisi jatkossa kortisonikuureja. Ylipäätään kuukaudessa ehtii mukavasti treenata, mutta kyllä tuntuu kaukaiselta 1:45 tavoite aika. Tällä hetkellä 1:50 tavoiteaikana kuulostaisi realistiselta, mutta katsotaan miten käy.

Jos sinua kiinnostaa tarkemmat kokemukset lääkkeistä ym., niin rohkeasti vain kommenttia tulemaan!

Kommentit

 1. Täällä kans tapellaan ibd:n kanssa parasta aikaa.. Viikko asacolia takana kohta, mutta ei näytä auttavan pelkästään akuutin vaiheen poistamiseen.. Kortisonia tarvis, mutta jännittää kamalasti sivuoireet yms. :/ Mut eipä toi vessarallikaan niin kivaa ole.. Nyt vasta ekan kerran lääkehoitoa saan tähän, vaikka tauti ehtinyt olla muutamia vuosia ja oireillut ennenkin. Tottumista on.. :P

  VastaaPoista
 2. En usko akuutin menevän Asacolilla ohitse, kortisoni tehoaa eikä siitä itselleni tule sivuoireita. Oikeastaan nuo sykkeetkin on ihan normalisoitunut eli tuskinpa vaikuttaa siihenkään. Kortisonia vain, niin ei tarvi tuskaila ibd:n kanssa!

  VastaaPoista
 3. Kylläpä tuntui tutulle, kun tätä luin. Itsellä vuosi sittenjuuri näin ja jäi tukholmaan lähtemättä.
  Kaikki yritetään ettei tarvitsisi leikata mutta jos parhaillaan mennyt 15 tablettia päivä ei siinä ole mitään järkeä. Aina on vessapaperi mukana lenkillä ja joskus tarvitsee joskus ei.
  Jos 4 km matkalla pitää 7 kertaa hypätä metsään voi jokainen laskea mielekkyysprosentin :)

  Olen alkanut miettiä IBD juoksua josta saadut rahat voisi suunnata Ibd ja chron potilaiden esim.tippalaitteiden, infuusiopumppujen hankintaan jne.. PERKELE!! tämän kanssa vain on elettävä. T: 1 ja puolivuotta kortisonilla jatkuvasti ja n 15 tähystystä tuona aikana.

  VastaaPoista

Lähetä kommentti