Juoksu ja Burana

tulehduskipulääkkeetSaksalaisessa kyselyssä ilmeni, että yli puolet maratoniin osallistuneista kertoi ottaneensa särkylääkettä ennen juoksua. Särkylääkkeiden (Burana, Paratabs) käyttö urheilulla ei ole dopingia, mutta onko siitä kuitenkin elimistölle haittaa? Vai löytyisikö Buranasta lääke loppukilometrien tuskalle vai kuuluuko tuska luonnollisesti pitkille juoksumatkoille? Itselläni IBD-sairauden vuoksi ibuprofeeni kuuluu "kiellettyjen aineiden" listalle, koska aiheuttaa ongelia suolistossa. Entäpä terveillä?

Lääketieteen näkökulmasta tulehduskipulääkkeet (ibuprofeiini, ketoprofeiini, naprokseeni..jne) heikentevät mahan lihakalvon suojaa. Juoksun kaltaiessa kovassa suorituksessa stressi lisää lisämunuaisen kortikosteroidien eritystä ja tämä lisää entisestään mahahaavan riskiä. Lisäksi on muistettava, että tulehduskipulääkkeet heikentävät munuaisten toimintaa, joka kärsii rankoilla juoksumatkoilla dehydraatiosta. Pitkällä juoksumatkalla vauriot lihassoluissa on mahdollisia ja vapautuvat aineet heikentävät munuaisten toimintaa.

Olympiakomitean urheilulääketieteen asiantuntijaryhmän puheenjohtaja Tommi Vasankari kertoo YLEN uutisessa, että tällä ennaltaehkäisevällä käytöllä edes ole niin suurta vaikutusta kuin mitä uskotaan. Korkeintaan se vähentää tulevien päivien lihaskipuja. Ei keskimääräinen kuntoilija edes tiedä, mitä sillä haetaan.

Miksi sitten tulehduskipulääkkeitä käytetään urheilessa? Vasankari arvioi YLEN uutisessa, että lääkkeiden käyttöön kuuluu paljon psykologista vaikutusta. Jopa huippu-urheilijat saattavat uskoa, ettei paras mahdollinen suoritus onnistu ilman lääkitystä. Lääkkeitä käytetään liian usein ja liian paljon pelkästä tottumuksesta.

Itselläni on omia kokemuksia myös parin vuoden takaa. Jaloissa oli pientä kolotusta ja halusin kuitenkin suorittaa viikottaiset juoksutreenit. Yhdellä 400 mg Buranalla ei kyllä ollut vaikutusta mihinkään suuntaan. Jalkojen kolotus oli läsnä, ei tullut lisäenergiaa ja juoksun jälkeen jalkohin sattu edelleen. Toisaalta ei myöskään ilmennyt suoranaisia huonoja vaikutuksia kuten ongelmia nestetasapainossa.

Kommentit