Pohkeet kipeytyy juostessa

Pohkeet kipeytyy juostessa on yleinen juoksijan vaiva. Itselläni pohjekipua oli muutama vuosi sitten, silloin kun aloitin juoksun. Juoksutreenien myötä pohjekipu on hävinnyt kokonaan, mutta mitä tehdä kun pohkeet kipeytyvät eikä mikään tunnu auttavan?

Täytyy muistaa, että yleensä säännöllisen lenkkeilyn myötä pohjelihaksen kivut vähitellen häviävät. Ensimmäiseksi kannattaa varmistaa, että lenkkitossut ovat hyvät ja sopivat sinulle. Pohjekivusta kärsivällä on tärkeää, että lenkkareissa on hyvä vaimennus sekä oikeanlaista tukea jalkaholvissa. Juoksumäärästä riippuen lenkkarit kannattaa uusia vuosittain, sillä ajanmyötä tarpeellinen tuki ja vaimennus häviävät. Tämä osuus on helpoin toteuttaa, se vaatii vain rahaa.

Itse en ole venyttelyiden puolesta puhuja, mutta sanovat pohjelihasten venyttelyn ehkäisevän pohjekipua. Tyypillinen pohjelihasten venyttely tehdään esimerkiksi nojaamalla jalkaterällä seinään ja painamalla samalla voimakkaasti maahan. Pidä venytys tasaisena noin 15 sekuntia kerrallaan. Venyttelyt tehdään ennen lenkkiä, tarvittaessa lenkin aikana kerran ja vielä lenkin loputtua.Pehmeä juoksualusta saattaa olla myös näppärä helpotus pohjekipuiluun. Esimerkiksi pururata on huomattavasti miellyttävämpi alusta jalalle kuin asvaltti. Voit aloittaa esimerkiksi pururadalla ja juosta lenkin loppuosa asvaltilla jotta jalat kuitenkin tottuisivat myös asvaltilla juoksuun.

Oman kokemuksen perusteella pohjekivut kyllä lähtevät aikanaan pois kun jalat saavat sopivasti treeniä ja juoksulenkkarit ovat asialliset. Jos kipeytymistä tapahtuu myöhemminkin ja jopa kävellessä, niin kannattaa käydä lääkärissä. Taustalla voi olla lääkärihoitoa vaativia sairauksia kuten penikkatautia, rasitusmurtuma tai hermon pinnetila.

Kommentit