Nesteytys lenkillä

Toisinaan lenkillä näkee juomareppujen ja pullojen kanssa varustautuneita juoksijoita. Hyvin usein ajattelen, että ovatko he oikeasti juoksemassa puolimaratonia vai ovatko kympinlenkillä. Omasta mielestäni 10 kilometrin lenkeillä et tarvitse nesteytystä oli hellettä tai ei. Toki jos juomisen pystyy jotenkin helposti toteuttamaan ja neste ei hölsky mahassa, niin mikäpä siinä jos hörppäsee puolivälissä.

Monesti olen itse juossu puolimaratonejakin ilman nesteytystä, viimeksi HCR meni ilman juomataukoja. Maalissa sitten tietysti tankattiin kunnolla ja tietysti noin tunti ennen lähtöä tuli vielä tankattua vettä ja kokista.

Nyrkkisääntönä hyvin usein pidentää, että jos lenkki kestää yli tunnin, niin silloin olisi hyvä juoda. Jos puhutaan maratonin mittaisesta juoksusta, niin juominen on erittäin tärkeää alusta alkaen. Maratoneilla itse juon jokaisella juomapisteellä, mutta juomamäärän pidän maltillisena ja oikeastaan ensimmäisellä pisteellä kyseessä on lähinnä kielen kostuttaminen. Suosin tankkauksessa aina urheilujuomaa koska se on maukasta ja siinä on hiilareita ja suoloja.

Kotona juomapisteitä ei kuitenkaan ole. Juomareput saattaa tulla kyseeseen tai juoman kantaminen kädessä. Kummatkin ovat epäkäytännöllisiä. Kannattaa tehdä lenkki hieman syrjemmässä ja tehdä itselle juomapiste. Keskellä metsää kukaan ei liene kiinnostunut juomavetesi myrkyttämisestä tai varastamisesta. Vastaavasti voit tehdä esimerkiksi 5 km kierroksia ja kotiovellasi hörppäät juomaa ja jatkat matkaa.

Kommentit