Flunssan jälkeen lenkille

Flunssa on kova paikka urheilijalle, mutta myös harrastajalle. Tavallinen flunssa vie helposti parin viikon tauolle, miten kahden viikon tauko liikunnassa näkyy kunnossa? Mielestäni tämä kysymys on lähinnä henkinen. Henkisesti koet kuntosi romahtaneen kahdessa viikossa, mutta näin asia ei ole.

Itse sairastelin juuri flunssan, kaksi viikkoa siinä meni. Kahden viikon aikana tuntui siltä, että nyt kunto on romahtanut. Hieman puolikuntoisena menin kuntosalille ja flunssan jäänteet kyllä huomasi vaikka otin todella kevyesti. Päivää myöhemmin vielä salibandya. Sykkeet olivat korkealla ja treenin jälkeen yskitty todella paljon. Eli taisin aloitella liikkumisen hieman liian aikaisin. Nyt pari päivää myöhemmin menn juoksulenkille. Lenkillä huomasin, että jalat kipeytyi nopeasti. Ensimmäinen lenkki flunssan jälkeen oli vain 5 kilometrin mittainen, mutta yllättävän reippaasti juoksin (5:50 min/km). Seuraavana päivänä uudelleen ja jalat eivät kipeytyneet ja lenkki oli kilometrin pidempi. Ehkäpä huomenna kevyt 10 kilometrin lenkki? Flunssa on takana!

Siinä minun tarinani, mutta kaikki on yksilöllistä. Yleissääntöjä kuitenkin on. Niistä tärkein on, että kuumeisena ei saa urheilla ja kuumeen jälkeen on oltava vähintään yksi kuumeeton päivä vaikka juoksulenkki tuntuisikin hyvältä idealta. Jos sinua on vaivannut pieni nuha ja oireita on ollut kolme päivää, niin neljäs päivä pitää muistaa levätä. Sitten liikuntaa voi alkaa lisämään esimerkiksi ensimmäinen lenkki kävellen, seuraava hölkäten ja sitten juosten.

Entäpä fiilis kunnon romahtamisesta? Se ei ole totta ja jos kunto ehtisikin laskea pidemmän sairastelun vuoksi, niin kunto nousee hyvin nopeasti takaisin tutulle tasolle. Hesari tutki vuonna 2014 liikunnan lopettamisen vaikutuksia. Testihenkilöt lopettivat liikkumisen kuukaudeksi. Aktiiviliikkujalla kuukauden laiskottelu sai aikaan -20% laskun peruskestävyyteen, -2% laskun vauhtikestävyyteen ja maksimisuorituskyky laski -4%. Huomattavaa, että paino laski tänä aikana mutta lihasmassa luonnollisesti laski eli kehon rasvapitoisuus nousi. Tämä artikkelin voit lukea hs.fi sivuilta.





Kommentit